15 Aralık 2019 Pazar

Haydi Sofraya!

Kağıt Kalemleri Hazırlayın Çünkü Sakaraya'nın Meşhur Yemeği Ağzınız Sulanacak
ISLAMA KÖFTE 
Islama köfte yapılışı ile ilgili görsel sonucu

Adapazarı Islama Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte Malzemesi
  • 500 gr köftelik kıyma
  • 1 adet rende kuru soğan ( çok incecik kıyabilirseniz  soğanı kıymaya öyle ekleyin)
  • 3 dilim ekmek (süt ile ıslatılmış,iyice sütü sıkılmış ekmek)
  • 1-1,5 tatlı kaşığı tuz ( tuz miktarı siz de)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Köfteye eklenecek baharatlar tamamen damak tadınıza göre arttırılıp azaltılabilir.. baharatları köfteye  çay kaşığı olarak da ekleyebilirsiniz…tercih sizin…
Ekmekleri ıslama malzemesi
  • 12 adet dilimlenmiş bayat ekmek
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağ ( et suyunun yağına göre ayarlanmalı)
  • 1 tatlı kaşığı salça ( orijinal sos da salça yok ama ben salça eklemeyi tercih ediyorum)
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme toz kırmızı biber
  • 1 adet küp şeker
  • 2-3 su bardağı et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz ( et suyunuz tuzlu ise bu sosa tuz  eklemeyiniz)
  • Not : Et suyunuz yok ise sosu diğer malzemeler aynı kalmak şartı ile 1 adet et bulyon ile de hazırlayabilirsiniz….et bulyon kullanacaksanız sosa tuz eklememelisiniz…bulyonlar zaten çok tuzlu oluyor..kısaca tuz siz de :)))
Sunum için
  • Taze yada közlenmiş domates ,sivri biber + soğan

Adapazarı Islama Köfte Tarifi Yapılışı

Islama köfte yapılışı ile ilgili görsel sonucu
Merhabalar,
Adapazarı nın meşhur “Islama Köftesini” ev de ,ev şartların da hazırlamak ister misiniz?..tabii ki ev de hazırlanan  köftemiz bire bir  aslı gibi olmayacak ama inanın bu da çok lezzetli oluyor..Köfte yemek için Adapazarı’na gidemeyeceğimize göre elde ki, evde ki  imkanları kullanarak köftemizi hazırlayabiliriz…:))) hadi başlayalım….
  1. Bu köfte için kullanacağınız ekmeğin bir gün önceden kalmış biraz bayatlamış taş fırın ,kara fırın ekmeği olması en makbulüdür….eğer kullanacağınız ekmek çok taze olursa sosu çok çok emer siz de ekmekleri  ızgara da zor pişirirsiniz…en güzeli kullanacağınız ekmeği 1 gün bekletip ekmeğin biraz bayatlamasını sağlamak…ben 1 gün bekletilmiş halk ekmek kullandım…
  2. Köfte malzemesin de yazdığım malzemelerle köftenizi güzelce macun gibi olacak şekilde yoğurun..yoğurduğunuz köfte harcınızı 2-3 saat kadar dinlendirin…(1 gün buzdolabın da dinlendirirseniz çok daha güzel olur)
Not :Köftelerinizi  yoğururken ve şekil verirken ellerinizi arada sırada sıvı yağ ile yağlarsanız köftenizi hem daha kolay yoğurursunuz hem de  daha kolay  şekil verirsiniz…
Köfteyi hazırlayacağınız zaman ..
3. Et suyunuzu ısıtın ,et suyunun içine 1 adet küp şekeri ekleyin… et suyunuz tuzsuz ise ve gerekiyorsa et suyunun içine tuz da  ekleyin et suyunuz tuzlu ise tuz eklemenize gerek yok……başka bir tavada tereyağı eritin… içine salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar salçayı biraz kavurun şimdi bu salçalı karışımın içine kırmızı toz biberi de  ekleyin..ikiliyi hemen hızlıca  karıştırın  ve ocağın altını hemen  kapatın…tavada ki salçalı biberli sosu et suyunun içine boşaltın ve hepsini güzelce karıştırın sosunuz hazır…
Şimdi ıslama köftenin yapım aşamasına geçebiliriz…
4. Dinlenmiş köfte harcınızı yağlı ellerinizle bir kez daha yoğurun ve yine ellerinizi yağlayarak  yatsı uzun  köfteler hazırlayın…
5. Ekmekleri dilimleyin…
Not : Mümkünse bu köfteyi yaparken ekmekler ,köfteler  hepsi aynı anda hazırlanmalı aynı anda sunum yapılmalı….
6. Köfteleri elektrikli ızgarada , döküm tavada yada teflon tavada  ( tavayı birazcık tereyağ ile yağlamayı unutmayın) köftelerinizi kızartın,ızgara yapın…ben köfteleri basit elektrikli sulu ızgarada pişirdim…
7. Köfteler kızarırken siz dilimlediğiniz ekmekleri hazırladığınız ılık halde ki biberli  sos karışımına hafif  batırıp çıkartın… bu sosa batırılıp çıkartılmış  ekmekleri köfteleri  elektrikli ızgarada  kızartacağınız gibi  önceden ısıtılmış tereyağ ile yağlanmış tavada ,ocak üstü tost aparatın da yada elektirikli tost makinesin de kızartabilirsiniz hepsi olur :))))))kısaca ne de yaparsanız yapın ama  ekmekleri güzelce önlü arkalı ızgara yapın kızartın…ben ekmekleri tereyağ ile yağladığım ısıttığım  döküm tavada ve ocak üstü tost aparatın da kızarttım bence en kolayı ocak üstü yağlanmış tost aparatın da oluyor çünkü o aparat kendiliğinden (ekmekleri  ellemeden rahatsız etmeden) kolayca ocak üstünde alt üst yapılabiliyor makine ocak üstünde çevrilebiliyor ama tereyağlı kızmış tavada olan da çok lezzetliydi…ekmekler hepsinde pişirilebilir tercih sizin…ekmeklerin pişirilmiş iki türlüsünün resmi de var….inceleyebilirsiniz…
“Ekmekleri sosa iyice çokça batırayım ,bekleteyim de ekmekler çok  daha güzel olsun” derseniz ekmekleri sos da çok bekletirseniz ekmekleri kızartırken  alt üst edip çevirirken ekmekleri parçalarsınız …..ekmekler elinizde olsun ekmekleri (tamamen )sosa hızlıca  daldırıp  çıkartın yeterli.
8. Sunum aşamasında tabağınıza   3 adet kızarmış ekmek dilimini yerleştirin…ekmeklerin üzerine 5-6 adet köfte koyun ve köfte tabağınızı közlenmiş yada  taze domates,biber,soğan  ile süsleyerek konuklarınıza ikram edin….ıslanmış  ızgara yapılmış yumuşacık ekmeklerin üstünde hazır halde bekleyen  köftelerinizi buz gibi  köpüklü ayran eşliğin de servis etmenizi ve sıcak sıcak tüketmenizi öneririm
Not: Sakarya’ nın ulusal düzeyde tanınmış en önemli yemeği “Islama Köftesi' dir. XX. yüzyılın başlarında Balkanlardan yöreye göçlerle geldiği sanılan ıslama köftenin, diğer yöre köftelerinden en belirgin farklılığı, yöredeki yaylalarda yetişen hayvanların etlerinden yapılan “köftesi” kadar, “kemik unu ve toz biberli sosa batırılıp kızartılmış” olan enfes ekmeğidir.

17 Haziran 2019 Pazartesi

SAKARYASPOR 54 YAŞINDA



SAKARYASPOR 54 YAŞINDA

Türk futbolunun mihenk taşlarından olan ve yetiştirdiği 
yıldızlarla adını Türkiye’ye altın harflerle yazdıran Sakaryaspor 54 yaşına girdi. Bu yılda 2.Lig’den kurtulamayan Sakaryaspor’un kuruluş yıldönümünü buruk sevinçle                                                             kutluyoruz.
EFSANE 54 YAŞINDA

17 Haziran 1965 tarihinde kurularak Türk futboluna ismini duyuran Sakaryaspor, bugün kuruluşunun 54. yıldönümünü kutluyor. Federasyon Kupasını kazanan, Avrupa kupasında mücadele ederek gururumuz olan, teknik direktöründen futbolcusuna kadar Türk futboluna sayısız yıldız yetiştiren Sakaryasporumuz yarım asrı geride bıraktı. Sakaryaspor taraftarı bu yıl da 2.Lig’den kurtulamamanın üzüntüsünü yaşarken 54’ncü yılımızı buruk bir sevinçle kutluyoruz.

ONUR VE GURURLA


Ethem Boran başkanlığında Fikret Aldinç, İsmet Kahyaoğlu, Mikail Temizel, Fuat (Bursalı), İhsan Özbek, Faruk (Mersinli), Musa Çetiner, Beşir Belat, Çarli Erdoğan, Rıfkı Manavoğlu ve Zeki Aydıntepe’den oluşan kadroyla Türk futboluna adım atan Sakaryaspor, 54 yıllık şanlı tarihinde büyük başarılara imza atarak gurumuz oldu. Öte yandan Sakaryaspor’un 54’ncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle şuana kadar herhangi bir kutlama organizasyonu programı yapılmadı.

9 Mayıs 2019 Perşembe

Sapanca Gölü'nde 1 metre boyunda turna balığı yakalandı


Sapanca Gölü'nde 1 metre boyunda turna balığı yakalandıSAKARYA'nın Sapanca Gölü'nde sportif balıkçılık yapan ve tuttukları balıkları doğaya tekrar bırakan Taha ve Dilara Azra Tarhan çifti, gölde nadir görülen 1 metre boyunda 7 kilogram ağırlığında turna balığı yakaladı.

Sapanca Göl’ünde sportif balıkçılığa dikkat çekerek doğaya katkıda bulunmak isteyen Tarhan çifti turna balığı sezonunun açılmasının ardından gölde avlanmaya başladı. Genç çift gölde avlandığı sırada Dilara Azra Tarhan'ın oltasına dev bir turna balığı rast geldi. O anları kameraya kaydeden çift büyük heyecan yaşarken oltaya takılan turna balığını uzun uğraşlar sonucu bulundukları tekneye alabildi. 

Tutulan turna balığının 1 metre boyunda 7 kilogram ağırlığında son zamanlarda yakalanan nadir balıklardan biri olduğu belirtildi. Dilara Azra Tarhan, "Sürdürülebilir avcılık yaparak gelecekteki nesillerin de bu balıkları görmelerini sağlamak istediklerini" söyledi. Sürekli balıkta olan çift Sakarya'nın çeşitli göllerinde avlanarak bir haftada tuttukları 35 balık ile hobilerinin tadını çıkarıyor.

Adapazarı Deprem Ve Kültür Müzesi

Sakarya, Merkez, Cumhuriyet Mahallesi Kavaklar Caddesi’nde yer alan ve Adapazarı Belediyesi’ne bağlı olan Deprem Müzesi 450m²’lik kullanım ...