2 Ağustos 2018 Perşembe

Sakaryamızın Vitrini ''TARAKLI''

TARAKLI 
    Haftasonu ne yapsak ya da tatilde
 nereye gitsek 'bıktım bu şehir gürültüsünden'
diyenlere çok güzel bir önerim var .
 Sakarya’nın Taraklı Beldesi.
 Bugün Cittaslow “Sakin Kentler”




 listesine dahil olan Türkiye‘nin
 sayılı beldelerinden biri.
Yani huzur peşindeyim diyorsanız sizi bekleyen bir belde var. 

Şimdi neresi bu taraklı dediğinizi duyar gibiyim. Sakarya'nın tarihi bir ilçesi olan ve İpek yolu üzerinde yer alan Taraklı , koruma altındaki 19.yüzyıl evleri ile ünlüdür. Özellikle kent dokusu ve cumbalı ,2-3 katlı tarihi evleri ile turistlerin ilgisini çekmektedir .

Ahşap evleri ile dikkat çeken bölge popülerleştikçe keşfedilmeye başlanmış ve birçok dizi ,film ve reklam projelerinin çekimlerine sahne olmuştur.Ve bu insanların Taraklı'mıza akın etmesini sağladı.En çokta Ttnet reklamı için Şener Şen , Olgun Şimşek ve Bilnur Kaya 'nın reklamından sonra Taraklı ilgi odağı oldu . Ünlü isimlerin konser vermek için sabırsızladınğı şehir oldu TARAKLI. Taraklıda konser veren ünlüler CEZA, HÜLYA POLAT ,GÜLŞEN ...











Taraklı'da sadece reklam filmide  
olmadı . Taraklı gelişmiş kasaba birçok dizi ve filme sahne olmuştur. Kocan Kadar Konuş: DİRİLİŞ 







 

Ve bir diğer dizi YALAZA dizinin izlenmesi için Yalaza Baba diye Sakarya'nın Taraklı ilçesinde yüzyıllardan beri olmayan bir önemli  kültür uydurdular.Tamam Yalaza diye türbe var ama kısaca bir türbe Taraklı'ya bir faydası yok. Dizi tam bir fiyaskoydu. Taraklı kültürünün zerre olmadığı sahne yeri Cittaslow şehir dizideki kültür İstanbul ,dizideki oyuncular gerçekten iyi oyunculardı. Kısaca oyuncular rezil oldu ,Taraklı rezil oldu .


TARAKLI GENEL BİLGİ:
  Taraklı Sakarya
iline bağlı bir ilçe. 1990 sayımına göre toplam nüfusu 11.099 olup, 5193’ü ilçe merkezinde, 5906’sı köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 23 köyü vardır. İlçe toprakları dağlıktır. Göynük Suyu Vadisinde tarıma elverişli düzlükler vardır. Samanlı Dağları, toprakların büyük kısmını engebelendirir.

Ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanır. Başlıca tarım ürünleri üzüm, soğan, buğday, elma ve armuttur. Hayvancılık önemli gelir kaynağıdır. En çok koyun beslenir. Dağlar ormanlarla kaplı olduğundan orman ürünlerini işleme yaygındır. İlçe merkezi Göynük Suyu kenarında kurulmuştur. İl merkezine 67 km mesafededir. Gölpazarı-Göynük ve Geyve-Göynük karayolları ilçeden geçer. Geyve’ye bağlı bir bucakken 19 Haziran 1987’de 3392 sayılı kanunla ilçe oldu. İlçe belediyesi 1954’te kurulmuştur.
 Tamam tamam kızmayın , sizi daha fazla bekletmeyeceğim
Ve heyecanla beklediğiniz bilgide sırada ; 

 TARAKLI'DA GEZİLECEK YERLER
 Taraklı Evleri
Taraklı Evleri, uzun yıllar ayakta kalabilmiştir. Üstelik yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı’ya, Göynük cihetinden gelen dere de ayrı bir güzellik katmaktadır. Tarihi evlerin bazıları 3 asrın üzerindedir. Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimidir.

Yunus Paşa Camii
Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, kubbesi kurşun kaplı olduğundan, halk arasında “Kurşunlu Camii” diye anılır. Yunus Paşa Camii, kare planlı, tek minareli klasik uslupta inşa edilmiş, güzel bir Mimar Sinan eseridir. Cephe duvarları, ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş olup, yine küfeki taşından işlenmiş saçak kornişleri ile sonuçlanmaktadır.
Tarihi Han
Taraklı, Bağdat Yolu üzerinde olduğundan kervanların Taraklı’da konakladığı ve yılların hiçbir zaman eskitemediği tarihi han yerli ve yabancı turistlere ben buradayım gelin misafirim olun, dercesine ihtişamıyla Taraklı’nın tarihini anlatır. Taraklı Sokakları
Tarihi mekanlarımız arasında kalan ve buram buram tarih kokan daracık sokaklar Arnavut Kaldırımı mimarisinde yapılmıştır. Sokaklarda yük taşıyanların dinlenmeleri için dinlenme taşları bulunmaktadır.
Tarihi Hamam
Hamam, ilçe merkezinde, Yunus Paşa Cami’ne yakın bir yerdedir. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yakınındaki Yunus Paşa Camii’ni merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma tarihi bir hamamdır. Ayrı bölümlerde eski ve yeni iki havuzu var. Huzur dolu ortamında, doğanın içinde şifalı sularla yapılan kürlerden sonra kendinizi iyi hissetmemek imkânsız.
Çınar Ağacı
İlçenin Yusuf Bey Mahallesi’nde 7 asırlık çınar ağacı Osmanlı Kültürünü gelecek nesillere aktarmaktadır. Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğinin Taraklı’da da sürdürmüştür. Asırlık çınar ağacı büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş, ancak çok büyük bir zarar görmeden kurtarılmıştır.

Hisar
İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan "Hisar Tepesi"tarihi kalıntılar olan su sarnıçları ile ilçenin kalesi görünümündedir. Hisar tepesi’ndeki iki su sarnıcı MÖ..1000- MÖ..2000 yılları arasını tarihlemektedir.
Su Değirmeni
Akarsuların başında kurulmuş, su enerjisini dönel hareket enerjisine çeviren çark sisteminden güç alarak dönerek öğütmeye yarayan; halk dilinde “Kara Değirmen” olarak anılan, beş taşlı veya iki taşlı su değirmeni köylüler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.
Ve bütün gün gezdiniz dolaştınız sırada nerede kalıcaksınız bunun için Taraklı'da birçok uygun yer vardır .Tarihi konaklarda  , pansiyonlarda ,otellerde ve Taraklı Termal'de kalabilirsiniz .
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adapazarı Deprem Ve Kültür Müzesi

Sakarya, Merkez, Cumhuriyet Mahallesi Kavaklar Caddesi’nde yer alan ve Adapazarı Belediyesi’ne bağlı olan Deprem Müzesi 450m²’lik kullanım ...